Mathildas sista årgång…

Villa Mathilda har precis lanserat den sista årgången i egen regi. Det har blivit nio årgångar; från 2010 till 2018. Kullabygdens äldsta vingård har som bekant överlåtit driften till våra goda grannar och kollegor Arilds Vingård. Dessa sköter vinodlingen och kommer till hösten att skörda druvorna under eget namn (fast Mathilda får kanske också stå med på etiketten!). 

Villa Mathilda Cuvée 2018 kommer att serveras på Arilds Vingårds restaurang under hela sommaren. Så åk gärna dit om ni vill prova ett av Sveriges bästa, vita viner!

För att köpa en låda Villa Mathida, så besöker man vinbutiken hos Tidblom Group.

VM_cuvee-cutout

Systembolaget oheliga allians

Tankesmedjan Timbro har publicerat ett mycket bra inlägg om Systembolaget och den påstått neutrala informationshemsidan där några av de allra största vinimportörerna hjälper monopolet att propagera mot gårdsförsäljning. Man tar sig för pannan när man går in på sajten gardsforsaljning.info. Bakom denna sajt finns fem svenska vinimportörer: Winemarket Nordic, The Wine Team Global, Giertz Vinimport, Chris Wine & Spirits och Iconic Wines. Dessa har oerhört stora ekonomiska intressen att vilja stödja monopolet, om detta upphörde så förlorar man givetvis sin privilegierade ställning på marknaden. Därför tar man till nästan vilka medel som helst för att skydda sin stora kund. Att vi små vinimportörer av kvalitetsviner, alla svenska vingårdar och mikrobryggerier missgynnas, struntar man i.

Jag har i alla fall bestämt mig för att bojkotta alla viner som kommer från dessa importföretag och även Sveriges Bryggeriers produkter (eftersom de också stödjer denna aktion).
Läs rapporten från Timbro här!

Kom till Vin & Deli i Göteborg!

Fredag och lördag 26-27 april står vi på Svenska Mässan i Göteborg och låter besökare pröva Carliots viner från Mosel, Österrike och Sardinien. 

Vi står tillsammans med Tidblom Group och Deliovin i monter B03:09. Så det blir goda möjligheter att få pröva en massa goda viner även från Sydafrika och Piemonte. Dessutom en hel del italienska delikatesser. 

Välkomna att komma förbi och provsmaka!

© Emmy Jonsson

 

Bra reklam för Moselviner

   

Förra året var jag i Stockholm på ett event som den aktiva branschorganisationen  Wines of Germany hade anordnat. Det var en vinprovning med tyska viner och vi var en rad vinimportörer som mötte vinjournalister, bloggare och restaurangfolk. 

En av de som fick prova våra viner från Caspari-Kappel i Moseldalen, var Amalia Stöckel, frilansjournalist och sommelier. Hon blev så förtjust i Casparis viner att hon skrev en artikel för magasinet INRIKES som handlade just om Mosel. Kolla det hon skriver om ”sex nyanser av Mosel”.

Magasinet trycks i 30 000 ex och delas ut på alla de större svenska flygplatserna. Den potentiella målgruppen är 825 000 affärs- och privatresenärer med inrikesflyget. 

Det kan löna sig att stå i gassande solsken för att låta journalister smaka våra viner.

Carliot + Tidblom Group = Sant 💕

Carliot har inlett ett samarbete med Tidblom Group / Tidblom Wines. Dessa är precis som vi mindre importörer, men med en lång erfarenhet från vin och restaurangbranschen. Tidblom Wines är specialiserade på viner från Sydafrika och säljer både till HoReCa (restauranger) och till allmänheten. Tidbloms lager ligger i Danmark och man kan därför helt lagligt leverera sålda viner hem till kundens adress. Alla skatter är givetvis betalda och fraktkostnaden är blygsam.

Förutom Carliot, så kommer också företaget Deliovin att ingå i samarbetet. Deliovin importerar och säljer italienska delikatesser, men också viner från Piemonte i Italien. De är dessa viner man säljer genom Tidblom Wines e-handelbutik.

Vi ser många fördelar med det nya samarbetet. Vi kan dela kostnader för lager, transporter och marknadsföring. Vi ställer ut tillsammans på mässor och ordnar gemensamma vinprovningar. För kunden innebär det lägre priser och en smidigare köpprocess genom snabba och säkra hemleveranser.

Carliot kommer att kunna erbjuda alla våra viner genom Tidbloms e-butik. Först ut är vinerna från Artisan Wines i Burgenland. Snart kommer det även att finnas viner från Caspari-Lappel i Moseldalen samt Tenute Olbios, vår producent i norra Sardinien (Galura DOCG).

För mer information gå till Tidblomgroup.se.

För att göra en beställning, klicka på ”Vinbutik” i menyn.

Hans och Gabriella Tidblom

Österrike möter Höganäs

Dagen efter den stora middagsprovningen var det dags att möta Munskänkarna i Kullabygden. Detta var en provning i det lilla formatet med ca 30 deltagare. Man träffades i nya lokaler nere i Höganäs hamn. 

Även vinerna skilde sig något åt. I denna provning var det främst viner av den högsta kvalitetsklassen, den som brukar kallas ”Reserve”.

Följande viner avnjöts:

 • Zweigelt Rosé Frizzante (välkomstbubbel)  
 • Welschriesling Alte Reben
 • Grauburgunder Reserve
 • Halbturn White (Chardonnay)
 • Sankt Laurent Reserve
 • Zweigelt Neusiedlersee DAC Reserve
 • The Artisan Merlot

Även här kunde man beställa vinerna med lite rabatt. Det populäraste vinet var nog Sankt Laurent Reserve, men också blandlådorna med olika sorter var efterfrågat!

Mycket trevligt att ha Franz Schneider på besök. Han bodde hemma hos oss och fick även se vår lilla vingård Villa Mathilda. Eftersom det var första gången Franz besökte Kullabygden, så hann vi även med en del sightseeing; Kullaberg, Höganäs Saluhall och Garage Bar bland annat! 

Fint besök från Österrike

Den 29 och 30 mars besökte Franz Schneider från Artisan Wines nordvästra Skåne. Vi hade bokat in två provningar med Franz goda viner från Burgenland. Första var det en Winemakers Dinner i Helsingborg då ett sjuttiotal förväntansfulla Munskänkar samlades på H55 – Parapeten. 

Först bjöds gästerna på ett glas Zweigelt Rosé Frizzante medan Franz berättade om Österrikes viner och sin egen lilla vingård i Burgeland. Den är bara på ca 5,5 hektar men producerar mycket goda viner av både gröna och blå druvor. 

Så följde en vinprovning där det i glasen hälldes: 

 • Welschriesling
 • Grüner Veltliner
 • Muscat Ottonel
 • Zweigelt Neudiedlersee DAC Reserve
 • Sankt Laurent Reserve

Till maten som bestod av Wienerschnitzel och Apfelstrudel drack vi Blauer Zweigelt. Eftersom det var premiär för Carliots samarbete med Tidblom Group, så fick gästerna under kvällen möjlighet att beställa Artisans viner till specialpris, något som flera utnyttjade.

Läs mer om Artisan här >>>

Beställ Artisans viner här >>>

 

Grand Hotel i Lund köper Mathilda!

Stor leverans till Grand Hotel i Lund idag. Sista flaskorna Mathilda Cuvée 2016 och en rejäl order på Solaris 2017. 

Tack till restaurangchef (och chefssommelier) Erik Berne som tillsammans med kollegan Linn från matsalen tog emot det nya, svenska gästspelet på vinmenyn. Först finns Mathilda i vinpaketet för att matcha abborre!

Grand Hotel uppfördes redan 1896-98. Arkitekten bakom Grand hette Alfred Hellerström.

Han gav hotellet dess karakteristiska yttre, med fransk slottarkitektur från renässansen som förebild. Interiörer som lobbyn, trapphuset och Stora Salen präglas av jugend.

Genom årens lopp har många kända personer smort kråset på Grand, För att nämna några Fritiof Nilsson Piraten och Sten Broman. Fast dom kunde ju inte skölja ner maten med vin från Villa Mathilda!