Systembolaget och folkhälsan

Sverige är som bekant ett av de få länder i Europa med detaljhandelsmonopol, d v s bara statligt kontrollerade butiker får lov att sälja alkoholhaltiga drycker. Man har länge hävdat att monopolet är till för folkhälsan och att utan Systembolaget, skulle massor av människor supa ihjäl sig. I sina påkostade reklamkampanjer påstår man också att man har ett mycket större och bredare sortiment än vad som privata butiker skulle kunna erbjuda. Att detta senare är helt fel, framgår bl a av denna rapport från Timbro.  

Länge har jag och andra kritiserat Systembolaget för att de satsar så mycket på enkla och billiga lådviner. Sverige är en av världens största importörer av billigt bulkvin. Drygt 52 procent av svenskarnas drickande består av sådant blask i bag-in-box eller på flaska. Det importeras med båt i stora containrar från länder som Spanien, Portugal och Frankrike. Sedan så hamnar det i Simris-hamn, där vinerna blandas och sötas upp till ”svensk smak”. En bag-in-box som du betalar 300 pix för på bolaget, kostar högst några kronor litern i producentledet.

Även kändisviner har blivit en enorm trend. Per Morberg tillhörde pionjärerna att sätta sitt namn på nästan odrickbara viner, men det bara fortsätter. TV-kändisen Leif GW Persson är en av de senaste. Undrar om han själv kan med att dricka smörjan som kommer i en låda som skall påminna om ett exklusivt skinnband.

Hur kommer ett kändisvin till? Oftast så är det en vinimportör som kontaktar kändisens manager.
I bästa fall får han/hon smaka på tre-fyra olika viner innan de sätter sitt åtråvärda varumärke på ett av dem. Det är verkligen inga högklassiga viner, utan priset ligger runt hundralappen ut till konsument. Utan kändisens namn skulle det ligga på högst 60 kr per flaska.

Som det inte kunde bli värre, så blir det numera allt vanligare med flaskor på bolaget som innehåller en hel liter. Sist jag kollade så hittade jag bl a dessa:

Passicone Blanddruvor, Italien 89:-
Expedition Torrontes/Chardonnay, Argentina 69:- (papp)
R – Riesling, Tyskland 99:-
La Grand Rosé, okända druvor, Frankrike 89:-
Saint Louis Pinot Noir, Frankrike 99:-
Weinmann G.V., Österrike 89:-
La Maison, okända druvor Frankrike 89:-
Impressivo, okända druvor, Portugal 79:-
Castelore, okända druvor, Italien, 95:-
Bombus Chardonnay, okända druvor, Chile 79:- (plastflaska)
Lisa 1503, blanddruvor med bild på Mona Lisa 89:- (inkl trädlåda)

Svenska Dagbladet har ett nyhetsbrev som heter SvD Vin & Mat. Alldeles utmärkta recept, men på senare tid har det nästan alltid rekommenderats dessa billiga 1 liters flaskor. Tycker verkligen SvD att det är bra för ”folkhälsan”? Ingen skall inbilla mig att herr och fru Svensson sätter på korken i flaskan efter lördagsmiddagen och sparar resten till dan därpå. Nej, det blir att man dricker 25%
mer än vad annars skulle gjort.

Samtidigt som Systembolaget säljer dessa produkter, som absolut inte befrämjar folkhälsan, så stämmer man importörer av kvalitetsviner och försöker tillsammans med regeringen förbjuda eller försvåra för distanshandel. Dubbelmoral anser jag!