Så fixar du en Braai – grillfest!

OBS! Texten är lånad från en artikel i tidningen Steel. Den har några år på nacken, men kan förhoppningvis ändå ge lite inspiration till din nästa grillfest på Sydafrika tema!  I vår butik på Tidblomgroup.com finns bra grillviner både från Sydafrika, Österrike och Italien. 

Vad vore en grillfest en varm sommarkväll utan självklarheter som sosaties, krummelpap, chakalaka och boerewors? Välkommen till en sydafrikansk braai!

Nordamerika har sin barbecue, Mellanöstern sin mangal, Sydamerika sin asado. I Mexico kallas det barbacoa, och australiensarna slänger gärna på räkor på sin barbie. Till och med här uppe i kalla Norden grillar vi ofta och gärna. Varje sommarstuga med självaktning har en halvt genomrostad grill stående på altanen.

Men ingenstans på planeten är grillningen lika djupt rotad i folksjälen som i Sydafrika. Många menar att braai är det sociala klister som håller ihop regnbågsnationen.

Braaivleis är ett ord på afrikaans, och betyder helt enkelt grillat kött. Ordet braai (uttalas ungefär som ”braj”) står numera, liksom det amerikanska barbecue, både för grillutrustningen, sammankomsten och verbet (”to braai”).

Ordets ursprung till trots är det inte bara boerna i Sydafrika som braaiar, alla gör det. Vare sig man är zulu, xhosa, indier eller engelsman; är det braai på gång packar man ihop sitt kött och något att dricka och går dit. För en braai är spontan, otvungen och nästan alltid knytkalas. Ta med dig något som går att grilla, och släng på det på gallret. BYOB står i det här fallet definitivt för ”bring your own beef”.

Kött har nämligen huvudrollen vid braai. Biltong är marinerat, torkat kött och äts som snacks. Boerewors, den sydafrikanska bondkorven, hamnar ofta på grillen. Biltong och boerewors kan vara knepigt att få tag på i Sverige men kan finnas i saluhallar i storstäderna. Sosaties är grillspett av lamm som fått marinera i bland annat stekt lök, aprikos och tamarindjuice. Andra lämpliga saker att grilla är kyckling, fläsk- eller lammkotletter, entrecote eller revbensspjäll. Vid kusten grillar man gärna fisk, i inlandet händer det att det hamnar struts på gallret.

Pap eller krummelpap är en slags gröt på majsmjöl, och är också en nödvändighet vid en braai. Den påminner en del om polenta i smak och konsistens, och serveras ofta tillsammans med en kryddig tomatsås eller amasi, en slags gräddfil. Chakalaka är också en populär rätt, en het grönsaksröra som lär härröra från kåkstäderna utanför Johannesburg. Recepten och traditionerna förs vidare från generation till generation med stor entusiasm.

Men egentligen kan man servera vad som helst. Det är den avslappnade känslan som är viktigast att uppnå. Så släng på köttet på grillen, korka upp en god Shiraz från västra Kapprovinsen eller en Castle Lager, sätt dig ner och umgås. Och njut.

5 tips för en lyckad braai

Marinera köttet så länge det bara går. Det ger mörhet och smakexplosioner.

För att kolla om grillen är lagom varm, håll handen nära gallret och räkna till tio. Om du kan hålla kvar handen längre är inte grillen varm nog, om du måste ta bort den efter bara några sekunder är den för varm. Om du bränner dig har du rört gallret. Gör inte det.

Allt går att braaia. Varför inte prova med ankbröst, havskräftor eller makrill? Sötpotatis och squash fungerar också utmärkt att grilla, som tillbehör eller vegetariska alternativ.

Engagera barnen! Låt dem hjälpa till med saker de klarar av.
Ta det lugnt. Allt fixar sig.

SOSATIES (Grillspett)

Portioner: 8
Tid: cirka 45 minuter + tid för marinering

INGREDIENSER:

1 kg lammkött, skuret i kuber

Marinad:
2 stora gula lökar, finhackade
1—2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk flytande margarin
2 dl tamarindjuice
1 burk aprikospuré, 200 g
2 tsk salt
1—2 finhackade chilifrukter
curryblad eller 3 msk curry
1 tsk mald koriander
3 msk vinäger
0,5 dl rårörsocker

Bryn lök och vitlök i matfett i en kastrull. Tillsätt tamarindjuice, aprikos, kryddor, vinäger och socker.

Sjud blandningen sakta. Tillsätt lite vatten om det blir alltför tjockt.
Låt kallna. Lägg köttet i en skål, häll över marinaden och låt stå och dra i kylskåpet i minst 24 timmar.
Ta upp köttet och låt det rinna av i en sil. Trä upp bitarna på spett. Grilla tills köttet är rosa inuti.

GEROOSTERDE SOETPATATS (Grillad sötpotatis)

Portioner: 8
Tid: cirka 30 minuter

INGREDIENSER:

4 sötpotatisar
olja
salt
peppar

Skrubba och skölj sötpotatisen väl. Skiva i centimetertjocka skivor.
Koka i lättsaltat vatten, cirka 10 minuter, tills de är nästan genommjuka.

Tag upp, kyl under rinnande vatten, torka. Vänd i olja, krydda och grilla.

CHAKALAKA (Grönsaksröra)

Portioner: 6—8
Tid: 45 minuter

INGREDIENSER:

1 stor gul lök, finhackad
6 stora tomater, skurna i små bitar
2 gröna paprikor, i bitar
4 stora morötter, skalade och rivna
2 små chilipeppar, finskurna
1 burk vita bönor i tomatsås
2 vitlöksklyftor
curryblad eller 1 tsk curry
1,5 dl matolja
salt
Chakalaka är en kryddig ratatouille på grönsaker som med fördel serveras till grillat kött och pap.

Fräs löken och den skurna paprikan i oljan, tills de mjuknat.
Lägg i tomater, morötter, chilipeppar och vita bönor i tomatsås, pressa i vitlök och blanda. Låt puttra på medelhög värme i 15 minuter.
Tillsätt curry och salt, och låt puttra i ytterligare 15 minuter. Var vaksam så att det inte bränner fast.
Servera chakalakan varm eller kall.

(Publicerad i Steel nr 5, 2007)