Ryska blinier

Ingredienser: 

Blinier:

2 ägg
25g jäst
3 dl mjölk
2 dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk salt
50 gram smör

Topping:

2 burkar löjrom/sikrom
1 burk Smetana 
1 röd lök
1 knippe dill
Lite gräslök
1 citron

Vinförslag:

Eftersom det finns mycket syra i maten så passar det bäst med ett friskt vin, t ex Riesling. 
Pröva t ex nyheten Monteneubel från Weingut Caspari-Kappel i Mosel. Välbalanserat men också kraftfullt när det kommer till smakerna. Kostar 225 kr/flaska – 1350 kr/låda.
Beställ här: Montenuebel

Alternativ: Caspari Urschiefer Trocken som just nu bara kostar 149 kr/flaska – 894 kr/låda.
Beställ här: Urschiefer 

Gör så här:

1. Separera äggulorna från äggvitorna. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och ställ dem kallt.

2. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt (37°C) och slå den över jästen. Rör i äggulor, bovetemjöl, vetemjöl och salt. Vispa till en jämn smet och låt den sedan jäsa i minst 40 minuter på en jämnt tempererad plats. Täck med plastfolie.

3. Blanda försiktigt ner de vispade äggvitorna i smeten. Beroende på hur stora Blinier du vill ha, så använd antingen plättlagg eller stekpanna. Hetta upp smör och slå i lite av smeten.  Stek plättarna på båda sidor på mediumvärme. Låt blinierna svalna på ett galler. Använder du en större stekpanna låter du blinierna svalna och skär sedan ut lagom stora plättar med hjälp av en stansring. Det tar tid att steka blinierna, så var ute minst en timme i förväg.

4. Finhacka rödlöken. Lägg ut blinierna på tallrikar och toppa med Smetana, hackad rödlök, och rom. Garnera med citron och dill.

    Skriv ut Skriv ut