Champagne


Munskänkarna utser regelbundet ”årets vinort”. Nästa år (2018) är det staden Eperny i Champagne. Därför kommer mycket av föreningens verksamhet framöver att handla om de ljuvliga bubblornas vin! Vi svenskar dricker numera mycket mer champagne året runt än tidigare. Från att tidigare nästan enbart konsumerats till nyår och högtidsdagar, så har champagne nu blivit en måltidsdryck som njuts året runt.

Champagne får det bara heter om drycken kommer från vindistriktet Champagne och dessutom är tillverkad enligt den s k ”Champagne-metoden” eller ”Méthode Traditionnelle”. Detta innebär
en andra jäsning på flaska. Minsta lagringstid på flaskan med jästfällning är 15 månader.
För årgångsbetecknad Champagne krävs minst 36 månader lagring. Just längden på lagringen med jästfällningen (döda jästceller) gör att många av vinerna får en igenkännande karaktär av rostat bröd.

Bubbel över hela världen
Förutom ”äkta” champagne, så produceras väldigt mycket mousserande viner runt om i världen. En hel del använder sig av den traditionella metoden. I Sydafrika heter det t ex Cap Classique. Även fransmännens ”Crèmant” görs ofta med denna ursprungliga metod. Olika regioner stoltserar med sina egna Crèmant, t ex Loire och Bourgogne.  Från Italien kommer ”Spumante” (mousserande), ”Frizzante” (pärlande) och den populära ”Prosecco”. ”Franciacorta” från Lombardiet kan ofta vara ett bra alternativ till Champagne. Namnet står för både ett geografiskt DOCG-område och ett vin som görs med den traditionella metoden.  Spanien har sin Cava och i Tyskland tillverkas numera mycket intressanta ”Sekt” av både Riesling, chardonnay och pinot-druvor.  

Här är några roliga fakta och kuriosa om Champagne

Det finns 49 miljoner bubblor finns i en normalstor flaska champagne.

En champagnekork kan flyga iväg i en hastighet av 64 km/h.

Världens största champagnebutelj kallas Melchizedek. Den rymmer 30 liter, motsvarande 40 normala flaskor (undrar hur man häller ur en sådan!)

Marilyn Monroe skall en gång ha tagit ett skönhetsbad i innehållet från 350 flaskor av den ädla drycken.

Frankrike säljer omkring 300 miljoner flaskor per år. 1981 såldes i Sverige 1,8 miljoner liter champagne och annat mousserande vin, medan motsvarande siffra för 2016 var 14 miljoner. 

Nästan all Champagne görs av de tre druvorna Pinot noir, Pinot Meunier och Chardonnay. Men det finns ytterligare tre tillåtna druvor: Pinot Blanc,
Petit Meslier och Arbane. 

 Kända personers favoritmärken

  • Winston Churchill – Pol Roger
  • James Bond – Bolinger (i början även Don Pèrignon)
  • Jack Nicholson – Veuve Cliquot
  • Madonna – Louis Roederers Cristal.

Kända citat om champagne

”Min Gud, jag dricker stjärnor” – Munken Dom Perignon

”Jag dricker champagne när jag vinner, för att fira … och jag dricker champagne när jag förlorar,
för att trösta mig.” 
– Napoleon Bonaparte

”Champagne skall vara kall, torr och gratis!” –  Winston Churchill
Kanske därför det sägs att han drack omkring 42 000 flaskor champagne mellan 1908 och 1965. (Undrar hur man fick fram
den siffran?)

 

 

”Jag dricker champagne när jag är glad och när jag är ledsen. Ibland dricker jag det i enrum. I sällskap tycker jag det är obligatoriskt. Jag smuttar lite på det om jag inte är hungrig och dricker det om jag är hungrig. Annars rör jag det inte – om jag inte är törstig förstås.” Lily Bolinger

Slutligen, några citat av okända upphovsmän: 

”Champagne är den perfekta drycken, före, under och efter, dessutom blir det inga smulor i sängen”.

”En flaska champagne ersätter en dålig läkare.
Två flaskor champagne är som en bra läkare. 
Tre flaskor champagne – då behövs ingen läkare…”