Mundus Vini Nordic – Oslo juni 2023

Kanske har du någon gång undrat över de klistermärken som finns på en del vinflaskor. Det kan vara Grand Gold, Gold och Silver medaljer från något som heter Mundus Vini. Jag har haft förmånen att för andra gången sitta med som domare i en jury som delar ut dessa utmärkelse till speciellt förtjänta viner från Tyskland. Här kommer lite reflektioner från några intensiva dagar i Oslo.

Mundus Vini har arrangerats av det tyska förlaget Meininger Verlag sedan 2001. Man har minst två bedömningar per år. Dessa sker genom en speciellt utsedd expertjury bestående av sommelierer, vinmakare, vinskribenter och journalister, vinimportörer, inköpsansvariga samt utbildare inom oenologi. Det är en av världens största vintävlingar, tillsammans med Decanter och IWC – International Wine Challenge.

I februari 2023 hölls den stora tävlingen ”Mundus Vini – International Wine Award” i Tyskland. I Neustadt
möttes 242 vinexperter från 46 länder för att blindprova mer än 7500 viner från hela världen.  Totalt delades
det ut 43 Grand Gold, 1685 Gold och 1294 Silver medaljer. 

Vårens stora Mundus Vini provning i Neustadt!

2019 inledde Meininger samarbete med den tyska vinodlarorganisationen Deutsche Wein Institut (DWI) eller ”Wines of Germany” som den kallas på engelska. Då de nordiska länderna efter USA är den viktigaste exportmarknaden för tyska viner, så ville man göra en egen variant  – Mundus Vini Nordic. Denna tävling var öppen för alla tyska vinproducenter och i expertjuryn fanns representanter från Sverige, Danmark, Norge och Finland. Tävlingen ägde rum i Köpenhamn, jag var inbjuden som domare och skrev efteråt en artikel i BKWine Magazine som finns att läsa här.

Nu fyra år senare var det dags för den andra omgången av Mundus Vini Nordic, denna gång i Oslo. Jag var åter inbjuden i min egenskap av vinimportör och föreläsare om tyska viner. I jämförelse med den stora vårprovningen är detta en liten tillställning. Vi var ett trettiotal domare från de nordiska länderna, men denna gång också förstärkt med Estland och Lettland. Cirka 300 tyska viner skulle provas blint. Inte bara riesling, utan i princip de flesta olika slags viner som Tyskland kan producera; Grauburgunder (Pinot Gris), Spätburgunder (Pinot Noir), Silvaner, Lemberger m fl. Både stilla viner, mousserande, torra och söta viner fanns med; totalt fick jag smaka (och spotta) ca 75 olika viner. För varje vin hade man högst ett par minuter på sig att analysera och betygssätta, tufft!

Mundus Vini Nordic i Oslo var betydligt mindre.

Innan jag 2019 första gången fick möjlighet att deltaga i Mundus Vini, var jag nog lite skeptiskt till ”viner med medalj”. Numera vet jag vilket enormt arbete som ligger bakom och kan garantera att tävlingen verkligen skiljer ut de bästa vinerna av alla som skickats in. Jag är stolt och ödmjukt tacksam för att få vara med i sådana här sammanhang. Man får lära känna många trevliga och duktiga vinmänniskor, har väldigt roligt tillsammans och framförallt får man lära sig ännu mer om vin och vinprovning!

Överlag, så upplevde jag att kvaliteten på de tyska vinerna var ännu bättre den här gången.  

Jag återkommer till hösten när resultatet av 2nd Grand Wine Award för Mundus Vini Nordic tillkännages och skall då berätta vilka som fick medaljer!