Zweigelt – Österrikes främsta druva?

Österrike? Det är väl bara Grüner Veltliner? Inte alls! idag är några av de mest intressanta vinerna gjorda på blå druvsorter. Här finns Cabernet, Merlot och Pinot Noir (Blau Burgunder) men också mer ovanliga sorter som Sankt Laurent och Zweigelt.

På den stora vinmässan Vievinum 2018 i Wien, hade jag förmånen att deltaga i en Master Class som leddes av Anne Krebiehl (Master of Wine). Seminariet/provningen handlade om druvan Zweigelts historik och mångsidigheten vinerna uppvisar beroende på var någonstans de kommer ifrån. Mycket intressant, jag skall försöka förmedla lite information:

Låt mig till att börja med att fastslå att många kända druvsorter är resultatet av korsningar. Cabernet Sauvignon är ett exempel, men den finns många fler, där man har korsat två Vitis Vinifera  och fått en ny druvsort med andra egenskaper. 

Zweigelt är en korsning av Sankt Laurent och Blaufränkisch. Denna korsning utfördes av Fritz Zweigelz 1922. Han arbetade då på Kloster Rotburg, vilket gjorde att druvans namn från början var Rotburger. Det skulle dröja till 1950-60 talet innan druvsorten verkligen slog igenom. 1972 odlades den bara på 770 ha, idag är det Österrikes mest odlade druvsort med 6426 ha (13,8 %).  
Fritz Zweigelt var en hängivet vetenskapsman som från början mest var intresserad av skalbaggar och andra insekter. Genom detta så utvecklade han snart ett stort intresse även för odling av växter, bl a vindruvor.

1975 döpte man om druvan till upphovsmannens namn Zweigelt. Det var redan då ganska kontroversiellt eftersom Fritz före och under kriget hade varit med i nazistpartiet och inte dolde sina politiska åsikter. Jag har träffat svenska vinskribenter som säger att de visserligen tycker om Zweigelt som vin, men som inte vill dricka det på grund av upphovsmannens historia. Även idag så förekommer en debatt i Österrike huruvida man borde ändra tillbaka namnet igen till Rotburger.

Nazist eller inte, Fritz Zeigelt var en mycket framstående vetenskapsman som publicerade mängder av studier och avhandlingar.

27 juni 1985 drabbades Österrike av den stora glykolskandalen. För att söta upp vissa viner den solfattiga säsongen, så blandade några producenter in dietylglykol i vinet. När tilltaget avslöjades kollapsade vinindustrin i Österrike. Man tvingades kassera 27 miljoner liter vin och på ett år försvann 90 % av landets vinexport.  

Katastrofen skulle dock på sikt leda till något mycket positivt för Österrikes vinnäring. Man införde nämligen Europas strängaste kvalitetslagar och redan omkring 1990 började detta märkas.Plötsligt blev Grüner Veltliner, Blaufränkisch och Zweigelt druvnamn på allas läppar.

2012 fick Neusiedlersee i Burgenland beteckningen DAC som är den högsta kvalitetsnivån. Härifrån kommer vinerna från Artisan som Carliot importerar.

Zweigelt är alltså idag Österrikes mest odlade druva. Skälet är att den både är lättodlad och ger god ekonomi för vinbonden. Den mognar tidigt och uppvisar bra kvaliteter även dåliga år. Den är också motståndskraftig mot röta och andra sjukdomar och klarar frost bra. En exemplarisk druvsort, alltså!

Vill du pröva lite olika sorter av vin från Artisan i Burgenland? Beställ då  en blandlåda Reserve

Fritz Zweigelt, omstridd men begåvad