Virtuella provningar och vinmässor, här för att stanna?

I år så har de flesta stora mässarrangemang ställt in eller skjutits upp. Det lilla viruset gjorde det omöjligt att besöka Prowein, Vinitialy, VieVinum, Bordeaux m fl, på samma sätt som vanliga vinprovningar ute på lokal nästan helt har upphört.

Vinprovningar övergick snart till nätet, alltså virtuella vinprovningar där man sitter hemma och provar viner i realtid uppkopplad via Facebook, Zoom, Microsoft Teams och liknande tjänster. Både Munskänkarna och flera vinimportörer har testat och verkar nöjda.

Dessa provningen bygger på att man i förväg köper ut vinerna från Systembolaget eller via någon näthandel. Nackdelen om man bara är en eller två personer, är att man sitter med ett gäng öppnade flaskor i kylen efteråt. Men det funkar…

Jag var själv med på en provning som importören Vinupplevelser anordnade tillsammans med sin producent Damilano i Piemonte. Inbjudna var Munskänkar och andra privatkunder över hela landet. Ett 70-tal var med och kopplade upp sig med Zoom. Det mesta fungerade bra även om uppkopplingen till vinkällaren i Barolo inte alltid var 100 %. Allt leddes av den charmiga Marcella Bergese från Damilano och vi hade fått tips på lämplig mat i förväg som kunde passa vinerna.

Andra som med framgång har provat Facebook är Terrific Wines tillsammans med deras ambassadör Erik Grödahl, samt The Winery Hotel som har haft livesända vinprovningar varannan vecka. En av de första med online vinprovning var Munskänkarna Kungsholmen. Anders Öhman och Gustibus Wine & Spirit Academy anordnar WSET utbildningar online, o.s.v.

Vinmässor

De rena fackmässorna för alkoholhaltiga drycker har som sagt också ställts in. Men häromveckan var jag inbjuden till en virtuell mässmässa i Frankrike som hette Hopwine!

Mässan vände sig, precis som vanligt, bara till professionella kunder, d v s importörer, restauranger, sommelierer, vinskribenter etc. Evenemanget ägde rum mellan 18 till 25 maj, alltså under en vecka. Under denna tid kunde man som registrerad besökare koppla upp sig på nätet, träffa och ta del av 150 olika vinproducenter från 7 länder och läsa om deras mer än 700 olika viner. Det var mestadels vingårdar, kooperativ och negocianter från Frankrike, Spanien och Italien. Men även t ex Sydafrika, Schweiz och Israel var representerade.

Om man ville prata med vinmakaren själv eller någon annan så fanns telefonnummer angivna.

Man kunde alltså komma tillbaka så många gånger som helst under veckan. När man kände sig nöjd så fick man beställa prover. Dessa skickades ut efter mässan i form av kartonger med 2 cl flaskor av önskade viner. Som registrerad besökare hade man möjlighet att beställa från 30 utställare (jag nöjde mig med tio). Varje utställare hade också bara ett begränsat antal prover att erbjuda (misstänker att man hade förbundit sig att leverera minst 100 prover). Nu hängde jag på låset från början och kunde välja och vraka men antagligen tog proverna slut så småningom. 

Jag har ännu inte hunnit få provflaskorna hem i brevlådan och vet inte hur producenterna kommer att följa upp det hela. Det är sagt att man själv får fortsätta kontakten om intresse finns, ta in offerter och förhandla om villkor. Var det så att producenten redan hade en agent i Sverige, så angavs detta och man kunde inte beställa prover.

Jag misstänker att vi bara har sett början på denna virtuella revolution. Hotell och restauranger har också kommit med många nya och kreativa sätt att bedriva sin verksamhet i coronatider. Riktigt bra skulle det vara om våra politiker ville tillåta att restauranger som erbjuder take away också kunde låta öl eller vin följa med. Detta är något som flera branschföreträdare nyligen har föreslagit, men som nykterhetsrörelsen förstås gått i taket för.

Den virtuella vinmässan var intressant att vara med på. När mässan ”stängde portarna”, så kunde man summera 3 864 besökare från 80 länder över hela världen och 4 226 lådor med prover hade beställts! Jag glömde säga att för besökarna är allt helt gratis, mässan och producenterna bjuder på prover med frakt och hela logistiken.

Jag återkommer med en rapport när jag har hunnit smaka på proverna!