Coq au Riesling

Detta är Moseldalens svar på fransmännens Coq au vin. Fast man tillagar förstås detta även i Alsace. 

Viktigast i denna rätt är kycklingen som helst bör komma från en gårdsuppfödare. Vi köper nästan all vår fågel från Vikingfågel i Munka Ljungby. Men det finns förstås många andra seriösa uppfödare runt om i landet.

Ingredienser 4 portioner
8 kycklinglårfiléer utan ben,
alt delar av hel kyckling.
1/2 paket bacon eller pancetta
500 ml gott vin från Mosel (torrt) 125 ml grädde
2 morötter
1 purjolök
250 g champinjoner
2 msk olivolja
2 msk smör
1 gul lök, finhackad
2 tsk matlagningsmjöl
8 kvistar färsk timjan
Nymalen svartpeppar
Salt

Gör så här:

Skölj av kycklinglåren och torka väl. Krydda med salt och peppar. Skala morötterna och skär dom i slantar. Gör detsamma med purjolöken. Halvera champinjonerna. Skala och finhacka löken. Skär baconet i strimlor

Stek baconen först och tillsätt sedan kycklingen. Bryn väl runt om med smör och olja i en gjutjärnsgryta. Tillsätt lök, champinjoner och morötter och låt det fräsa en stund. Pudra över mjölet och rör om. Tillsätt sedan vinet och koka upp. Lägg på ett lock och låt det småkoka i 30 minuter.

Ta upp kycklinglåren och håll dem varma. Rör nu ner grädden i grytan och koka upp igen. Smaka av med salt och peppar. lägg tillbaka kycklingen och njut denna härliga rätt, t ex tillsammans med en god pasta. Garnera gärna med lite finhackad persilja!

Guter Appetit!

VINFÖRSLAG

Till en gräddig kycklinggryta som den här passar ett halvtorrt vin bäst och givetvis skall det vara Mosel Riesling. 

Caspari har ett vin som heter Zeppwingert efter berget det växer på. Vinstockarna är uppåt 100 år gamla och balansen mellan syra och sötma är perfekt. 

Beställ vinet här!

 

Weingut Caspari-Kappel drivs av Nico Caspari och hans vinmakare Uwe Jostock.