Druvan har troligen spanskt ursprung. Man tror den anlände till Sardinien under Aragons styre på 1300-talet. I Spanien heter druvsorten Carinena eller Mazuela (Rioja). I Frankrike (där den finns i Langedoc-Rossillon och södra Rhonedalen) kallas den Carignan. Dess färg, alkoholhalten och strukturen gör det till ett utmärkt blandningsvin. Men på Sardinien, som har mycket annorlunda klimat och jordmån gör man ofta endruvevin på Carignano.
Det var 1977 som appelationen DOC Carignano del Sulcis fastställdes. Man kan tycka att det är konstigt att det bara är längst i norr, som Sardinien har ett DOCG-område (Vermentino di Galura DOCG). Men så är det, kanske kommer såväl Cannonau som Carignano på sikt att också få märka sina flaskor med DOCG. Det tar tid att ändra på vinlagar.
Carignano älskar värme och i Sulcis skiner solen året runt. Vinerna från Carignano del Sulcis har en speciell karaktär, ganska olik de franska carignan-vinerna från Languedoc. De sardiska exemplaren har en varmare och mognare frukt och mjukare tanniner.
Carignano ger ett rubinfärgat vin, ljust lila. Doften är fruktig, rik på mullbär, plommon och vinbär. Dert finns också ofta en lätt örtig doft som avtar med åldern. Smaken är torr, varm, fyllig, och ihållande. Tanninerna oftast mjuka, speciellt om vinet har några år på nacken. Detta är defintivt viner som klarar lagring i upp till 10 år eller mer.
Carignano/carignan är världens 11 mest planterade druva med totalt 80 000 hektar vingårdar. Men på Sardinien är det bara 248 hektar, som ger 16 900 hl vin.
Carignano-vinerna på Sardinien delas in i tre klasser. Superiore, Riserva och Rosso. Det finns även ett ungt vin som kallas Novello, roséviner samt Passito som är ett sött dessertvin. Superiore och Riserva måste ha lagrats minst två år på fat och 6 månader i flaska. För att få kallas Superiore måste vinstockarna har växt i de traditionella Alberello-buskarna. Denna teknik kallas för ”Gobolet” i Frankrike och ”En vaso” i Spanien. Se nedan…
Carliot importerar tre olika Carignano från kooperativet Cantina di Santadi. Denna producent är en av Sardiniens mest kända och respekterade. Det är dock inte speciellt gammalt, man etablerades 1960 och gjorde då mest bulkviner. Det stora genombrottet skedde under 1980-talet när Italiens främste vinmakare Giacomo Tachis kom till Santadi. Det var ju denna legend som startade processen kring ”Super Tuscans” och skapade kultvinet Sassicaia.
Tachis jobbade åt familjen Antinori i Toscana men de tillät honom att ägna lördag och söndag åt Cantina Santadi.
Vad Tachis gjorde var att förmå kooperativet att återgå till de urspungliga odlingsmetoderna med ”Aberello”. Dessutom lärde han ut fördelen med att använda franska ekfat (barriques) för lagring av kvalitetsviner. Det var den första vingården på Sardinien som gjorde detta!
Santadis allra bästa viner är Terre Brune Carignano del Sulcis DOC Superiore (18 månader i nya barrique och 12 i flaska) och Rocca Rubia Carignano del Sulcis DOC Riserva (12 månader i barrique och 6 i flaska). Dessutom importerar vi deras charmiga och prisvärda Carignano Grotta Rossa, som inte har legat på fat.
Vill du läsa mer om Sardinien som vinregion, så rekommenderas tidningen
Munskänkens reportage av Måns Hallqvist här: >>>
Alla vinerna beställs via vår näthandel – Tidblomgroup.com. Öppet dygnet runt med hemleverans!
Terre Brune Carignano del Sulcis DOC Superiore – 18 mån Barrique, 12 mån flaska – 470 kr
Rocca Rubia Carignano del Sulcis DOC Riserva – 12 mån Barrique, 6 mån i flaska – 240 kr
Grotta Rossa Carignano del Sulcis DOC – jäst i ståltank, mognat i betongkar – 165 kr