Druvskola #1 – Cannonau

Först ut är i vår lilla druvskola är Cannonau, som är samma druva som i Frankrike heter Grenache och i Spanien Garnacha. Just Spanien (Katalonien) tror man är ursprunget för denna druvsort, som är den mest odlade på Sardinien, ca 7500 hektar. Ön var ju under spanskt styre från 1300-talet fram till början på 1700-talet, då den blev en del av Italien.

Cannonau trivs bäst i varma och torra klimat och odlas främst på Sardiniens östra sida. Klimatet här kännetecknas av kalla vintrar med mycket nederbörd och torra somrar. Innan skörd är det som mest skillnad mellan dags- och nattemperaturen, vilket ger druvorna en bra syra. 

Jordmånen här är mestadels sönderdelad granit med inslag av lera och sandig humus.Röda viner av Cannonau har vanligtvis en fyllighet som är lätt till medel. I smaken hittar vi blommor, tranbär, mogna bär och kryddor. Vinerna kan innehålla en hel del tanniner, men är alltid torra, med behaglig syra. Varma år kan alkoholhalten bli 15% eller högre. Färgen kan vara åt det ljusa hållet, men även mörkt rött. Cannonau-viner går mycket bra att lagra.

Druvsorten Cannonau innehåller tydligen extra mycket antioxidanter och anses vara en anledning, tillsammans med kosten, klimatet och det sociala livet, till att det finns så många som blir 100 år på Sardinien!

Vad äter man då till ett glas Cannonau. Gärna rustik mat. En charkbricka med sardisk pecorino, pane carasau, salami och lufttorkad skinka. Grillat kött på sardisk vis, vildsvinsgryta marinerat i Cannonau men också olika former av pasta (salsiccia) och risotto funkar bra. Recept här!  

 Våra Cannonau-viner kommer främst från Cantina Giuseppe Sedilesu i Mamoaida.

Vingården har endast 15 hektar odling, merparten är Cannonau.

Bergsområdet ”Supramonte” har ett flertal mindre vingårdar, varav Sedilesu är en av de mest kända, med många utmärkelser i den välrenommerade, italienska vinguiden Gambero Rosso. Man bär på en dröm att området Mamoaida en dag skall bli lika känt som Brunello är i Toscana!

Även Tenute Olbios i Galura odlar Cannonau. Den blandas ofta med Muristellu, men finns även till 100 % i deras fylliga rosévin Cavè.   

Carliots viner som innehåller Cannonau
Klicka på länkarna för mer information

Cantina Giuseppe Sedilesu:                    
Carnevale- Riserva
Ballu Tundu – Riserva
Mamuthone

Tenute Olbios:
Nessuno Rosso
Cangrande.17
Cavè Rosé di Una Notte

Alla vinerna beställs via vår
näthandel – Tidblomgroup.com
Öppet dygnet runt med hemleverans!