Cantina di Santadi – Sulcis

Den senaste vingården som Carliot Fine Wines representerar i Sverige är Cantina di Santadi. Egendomen ligger i sydvästra Sardinien, mitt i distriktet Sulcis som är berömt för sina kvalitetsviner på druvan Carignan.

I vår näthandel kan du idag köpa bl a kultvinet Terre Brune, men också två andra Carignan-viner. Dessutom ett vitt vin som är gjort på en druva som Fenicierna förde in på 1200-talet!

I byn Santadi ligger en av Sardiniens allra bästa vingårdar: Cantina Santadi. Det är ett kooperativ med cirka 200 medlemmar och totalt 600 hektar druvodlingar. Här odlas carignano på 300 hektar. De magra torra sandjordar som sluttar ner mot Medelhavet är idealiska för att odla carignano, en unik råvara till några av Sardiniens bästa viner.

Carignano del Sulcis är ett DOC-vin och vinet finns i tre klasser: DOC, DOC Riserva och DOC Superiore. Carliot importerar viner i alla dessa tre kvalitetsklasser.

En viktig person för alla Sardiniens vingårdar är Antonello Pilloni. Han är ordförande för Cantina Santadi sedan 1976 och vinbonde. Han lyckades med konststycket att locka Italiens främste vinmakare Giacomo Tachis att komma till Santadi och bygga upp det som idag är en av Italiens mest respekterade vingårdar. Tachis jobbade åt familjen Antinori i Toscana men de tillät honom att ägna lördag och söndag åt Cantina Santadi.

Mest känd är Tachis som skaparen av ”Super Toscanarna” i Bolgheri, bl a det världsberömda vinet Sassicaia, som 1985 utsågs till världens bästa röda vin!

Hos Santadi började Giacomo Tachis genast förbättra kvaliteten på råvaran genom att i största möjliga mån återgå till odlingstekniken alberello (gobelet), inventera druvbeståndet, kvalitetsstyra medlemmarnas odlingar, modernisera vinifieringsprocessen och införa lagring i barrique. Cantina Santadi var den första vingården att använda franska ekfat i tillverkningsprocessen på Sardinien. De har idag 2.800 barriquer à 225 liter med fransk ek.

 

 

Ledningsgruppen på Cantina Santadi: vinmakare Riccardo Curelli, VD Massimo Podda, president Antonelli Piloni och vinbonden Gianni Poeta

Ikonen i italienska vinvärlden Giacomo Tachis står bakom flera av Santadis viner.

Vinstockar med Carignano hos Cantina di Santadi med medelhavet i bakgrunden.