Cantina Guiseppe Sedilesu – Ballu Tundu

 

Omkring den lilla bergsbyn Mamoaida finns Sardiniens bästa område för den blå druvan Cannonau. Detta är faktiskt samma druva som den franska Grenache eller den spanska Granacha. Bland byns 2 500 invånare finns 17 olika vingårdar i olika storlekar. Odlingarna ligger på mellan 650 och 900 meter över havet. 

En av de mest intressanta vingårdarna är den familjedrivna Cantina Sedilesu. Det är en relativt ung vingård, men på kort tid har man gjort sig ett namn och erhållit många fina utmärkelser i bland annat kända ”Gambero Rosso”.  

Ballu Tundu är ett av vingårdens bästa viner. Det är gamla vinstockar 60-100 år gamla och man skördar bara 30 hl/hektar, på en höjd av 650 möh. All skörd sker givetvis för hand. 

Spontan jäsning sker i 75 hl stora träfat. Sedan får vinet mogna 12 mån i ekfat och 24 mån i betongkärl. Tillslut måste vinet ligga 12 mån på flaska innan försäljning. 

Vinet vinner på lagring. Bör öppnas och luftas i god tid.

Smaknoteringar

Vinet är mörkt rött i färgen och doftar mogen frukt och örtkryddor. Det är runt och fylligt i munnen med mjuka tanniner. Mörk frukt (plommon).  

Passar till: Biff, lamm, vilt, grillat, pasta med vildsvinsragu.

  • Aktuell årgång: 2019
  • Alkohol: 15 %
  • Socker: 1,5 g/l
  • Total syra: 5,5 g/l

Pris 340 kr/fl  / 2 040 kr (6 fl)     
Säljs i låda om sex flaskor. 

beställ

Salvatore Sedilesu med sina två döttrar!