Mamuthone-ritualen

Traditionen att tillverka och bära mask är vitt sitt över alla området kring Medelhavet. På Sardinien har varje by sina egna traditioner. De mest kända maskerna på Sardinien är ”Mamuthones”. Nästan alla i Italien känner till dessa masker och hur de används. Som vanligt är man dock inte säkra om ursprunget. Det finns teorier om att de kommer från äldre bronsåldern, att de uppfanns när Sardiska herdar kämpade ner arabiska pirater på 1000-talet eller att de började användas på först 1800-talet. Det troliga är att de har en mycket gammal tradition.  I det gamla bondesamhället fanns det alltid en rädsla och vördnad för djur, en förhoppning om fruktbarheten och en önskan om goda skördar. Detta åtespeglar sig i masken Mamuthones.

Den stora karnevalen på Sardinien är en katolsk fest som avslutas på det vi kallar för fettisdagen (Martedi grasso eller Martegra / Mardi Gras på engelska).

Det är män som går i kortegen på ”fettisdagen”. Förutom masken Mamuthones (svart målad, utskuren i trä, fäst med läderremmar kring huvudet och över håret bär de ett huckle), så är kroppen täckt med svart fårskinn. På ryggen har de stora och tunga ”koskäller” i koppar, se bilden. Genom att hoppa på stället så låter koskällorna. I kortegen finns det även en annan karaktär som kallas issohadores som är klädd i vitt och rött. Dessa issohadores driver kortegen framåt med rop och lasso.

Bägge de röda viner som Carliot importerar från Cantina Sedilesu anspelar på karnevalen och ritualen kring Mamuthone. 

För en liten inblick i karnevalen, se gärna denna youtube-video: