Vini Contini – Cabras

 

 

Vini Contini (www.vinicontini.com) är en av Sardiniens allra äldsta vingårdar. Den grundades 1898 och drivs av 5:e generationen av familjen Contini, där Mauro ansvarar för vinet och kusin Alessandro sköter administration och försäljning. 

Familjen Continis egendomer omfattar ca 100 hektar. 

De första 75 åren tillverkade familjen Contini endast Vernaccia di Oristano. Detta mycket kända, torra dessertvin är tillverkad med s k florteknik. Druvan Vernaccia kom troligtvis till Sardinien för 3500 år sedan
med grekiska handelsmän.

Området präglas av typiskt medelhavsklimat med milda vintrar och begränsat med regn. Somrarna är mycket varma och blåsiga. Jordmånen är kalkrik med inslag av lera. Vissa delar också vulkanisk jordmån och avlagring av sand, lera och grus.

Gårdens vinmakare Pietro Cella har varit lärjunge till Giacomo Tachis. Under 12 år arbetade de tillsammans på Cantina Santadi. Pietro är idag en av Sardiniens främsta vinmakare.

En av hans skapelser är Karmis, ett av Sardiniens allra populäraste aperitifviner . Basen är vernaccia (80 %) med inslag av vermentino (20 %). Det är ett friskt vitt vin med doft av färska exotiska frukter med inslag av örter och en fyllig behaglig smak av honung, citrusfrukt och en lätt bitterhet.

Men det är kanske de röda vinerna som imponerar mest från Contini. De är gjorda på en inhemska druvan Nieddera. Namnet kommer från det sardiska ordet ”nieddo” vilket betyder svart. Druvan lär inte finnas någon annanstans i världen! Troligtvis kom den till Sardinien med handelsfolket Fenicierna 800-600 år f.Kr. 

Vi hittar druvan Nieddera i både I Giganti och ”bröllopsvinet” Barrile. Det senare kommer med en exklusiv trälåda, som är en prydnad för vilken vinkällare som helst!  I Giganti finns dessutom både som ett vitt vin och som rosévin. 

Läs mer om vinerna här:

Karmis Bianco Tharros IGT

I Giganti Rosso 

I Giganti Bianco

I Giganti Rosato

Barille Rosso

Andrea Balleri är exportansvarig. Han blev också för några år sedan utsedd till Italiens främste sommelier! En vinprovning kan ske mitt bland ekfaten.