Cantina Giuseppe Sedilesu

Den lilla bergsbyn Mamoaida (Barbagia) är Sardiniens allra bästa område för odling av den blå druvan Cannonau (Grenache). De viner som produceras här är mycket åtråvärda bland uppköpare. Sedan många år vinifieras nästan alla druvor i byn. Bland 2.500 invånare finns det 17 vingårdar i olika storlekar och vinböndernas dröm är att Mamoaida skall bli lika berömt som Brunello i Toscana.

Den vingård som har gått i spetsen för den positiva utvecklingen är den familjedrivna vingården Cantina Sedilesu (www.giuseppesedilesu.com)  med Salvatore Sedilesu i spetsen. Man producerar här naturviner och ekologiska viner inspirerade av modern biodynamisk odlingsteknik.

Klimatet i Mamoiada kännetecknas av kalla vintrar med mycket nederbörd och torra somrar. Innan skörd är det som mest skillnad mellan dags- och nattemperaturen, vilket ger druvorna en bra syra. 

Jordmånen är mestadels sönderdelad granit med inslag av lera och sandig humus. Vingården har endast 15 hektar odling, mest Cannonau.  

Vinmakare är Salvatores broder Francesco. Han vill göra det vin hans förfäder alltid gjort men med dagens kunnande. Största delen av deras vinstockar är alberello (Bushtree), som är 50 – 80 år gamla och ligger 600 – 1.000 möh. Avkastning är mycket låg, men kvaliteten hög.

Cantina Sedilesu har flera gånger fått priser i bland annat av prestigefulla ”Gambero Rosso”.

Läs mer om vinerna här:

Mamuthone

Carnevale

Eller varför inte prova en blandlåda med sex olika viner från tre vingårdar? 

Vinet Mamuthone har fått sitt namn efter de masker som traditionsenligt bärs under den stora karnevalen efter fastan i februari. 

Mamuthone-ritualen  – läs mer här!

Nedanstående foto är (c) Nelly Dietzel och Alexandro Pili.