Tenute Olbios, Sardinien

Tenute Ólbios är en familjeägd vingård, beläget på nordöstra sidan av Sardinien, inte så långt från Korsika. Vingården ägs och sköts av Daniela Pinna och hennes man David. 

Här finns öns enda DOCG-klassade vinområde; Vermentino di Gallura. Vingården anlades för 45 år sedan, men det var först 2003 som den unga Daniela Pinna efter avklarad utbildning i vinkunskap och flera års praktik tog över verksamheten.

På Tenute Olbios arbetar man hållbart och ekologiskt. Inga växtgifter används och jorden bearbetas mycket skonsamt. Någon bevattning förekommer inte. Vinstockens rötter skall tvingas söka vatten och därmed ta upp mineraler och annan näring från berggrunden som mest består av granit och sandjord.

Alla moment i odlingen görs för hand. Hela processen från skörd till buteljering genomsyras av en passion för perfektionism. Så anses också Tenute Ólbios idag som en av Sardiniens ledande vinproducenter.

Vill du läsa mer om Tenute Olbios och deras viner, klicka här! 

 

Från och med våren 2021 importerar Carliot även från två andra vingårdar på Sardinien. 

Vini Contini

Denna vingård på centrala västkusten på ön. I Valle del Tirso med byn Cabras hittar vi Sardiniens äldsta vingård, Vini Contini. Den grundades redan 1898. Här odlas vitt vin på Vernaccia samt rött vin på Niedddera. 

Läs mer om Vini Contini här! 

 

Cantina Giuseppe Sedilesu

Den andra vingården startade ”bara” på 1970-talet. Men man har redan blivit en av de mest ansedda kvalitets-producenterna på Sardinien. Odlingarna ligger runt omkring den lilla bergsbyn Mamoiada och här anses de allra bästa druvorna på Cannonau (Grenache) växa. 

Läs mer om Cantina Giuseppe Sedilesu här!