Italien – Sardinien

Sardinien är en fortfarande hemlig skatt i vinvärlden. Men allt fler börjar upptäcka de fantastiska viner som finns här. Carliot började importera viner härifrån redan 2016 och har idag viner från fyra vingårdar på ön. Det gör oss till Sverige i särklass största importör av sardiska viner. Här är en kort information och var och en av vingårdarna. 

Läs mer under respektive producent.  

 

Tenute Olbios


Tenute Ólbios är en familjeägd vingård, beläget på nordöstra sidan av Sardinien, inte så långt från Korsika. Vingården ägs och sköts av Daniela Pinna och hennes man David. 

Här finns öns enda DOCG-klassade vinområde; Vermentino di Gallura. Vingården anlades för 45 år sedan, men det var först 2003 som den unga Daniela Pinna efter avklarad utbildning i vinkunskap och flera års praktik tog över verksamheten.

På Tenute Olbios arbetar man hållbart och ekologiskt. Inga växtgifter används och jorden bearbetas mycket skonsamt. Någon bevattning förekommer inte. Vinstockens rötter skall tvingas söka vatten och därmed ta upp mineraler och annan näring från berggrunden som mest består av granit och sandjord.

Alla moment i odlingen görs för hand. Hela processen från skörd till buteljering genomsyras av en passion för perfektionism. Så anses också Tenute Ólbios idag som en av Sardiniens ledande vinproducenter.

Vill du läsa mer om Tenute Olbios och deras viner, klicka här! 

 

Vini Contini

Denna vingård på centrala västkusten på ön. I Valle del Tirso med byn Cabras hittar vi Sardiniens äldsta vingård, Vini Contini. Den grundades redan 1898. Här odlas vitt vin på Vernaccia samt rött vin på Niedddera. 

Läs mer om Vini Contini här! 

 

Cantina Giuseppe Sedilesu

Vingården anlades på 1970-talet. Men man har redan blivit en av de mest ansedda kvalitets-producenterna på Sardinien. Odlingarna ligger runt omkring den lilla bergsbyn Mamoiada och här anses de allra bästa druvorna på Cannonau (Grenache) växa. 

Läs mer om Cantina Giuseppe Sedilesu här! 

 

Cantina di Santadi

Sardiniens kanske mest kända producent av kvalitetsviner. Den ligger i distriktet Sulcis i sydvästra delen av ön.
Här odlas druvan Carignano och produceras vin av hög kvalitet på denna druva. Santadis viner har blivit berömda, inte minst för att den kände vinmakaren Giacomo Tachis står bakom flera av dem. Den var Tachis som stod bakom ”Super Tuscans” i Bolgheri och även kultvinet Sassicaia.

Läs mer om Cantina di Santadi här! 

Vinstockar med Carignano hos Cantina di Santadi