Norra Sardinien

Sardinien är en fortfarande hemlig skatt i vinvärlden. Men allt fler börjar upptäcka de fantastiska viner som finns här. Carliot började importera viner härifrån redan 2016 och har idag viner från fyra vingårdar på ön. Det gör oss till Sverige i särklass största importör av sardiska viner. Vår allra första vingård var Tenute Olbios i Galura, norra Sardinien.

 

Tenute Olbios


Tenute Ólbios är en familjeägd vingård, beläget på nordöstra sidan av Sardinien, inte så långt från Korsika. Vingården ägs och sköts av Daniela Pinna och hennes man David. 

Här finns öns enda DOCG-klassade vinområde; Vermentino di Gallura. Vingården anlades för 45 år sedan, men det var först 2003 som den unga Daniela Pinna efter avklarad utbildning i vinkunskap och flera års praktik tog över verksamheten.

På Tenute Olbios arbetar man hållbart och ekologiskt. Inga växtgifter används och jorden bearbetas mycket skonsamt. Någon bevattning förekommer inte. Vinstockens rötter skall tvingas söka vatten och därmed ta upp mineraler och annan näring från berggrunden som mest består av granit och sandjord.

Alla moment i odlingen görs för hand. Hela processen från skörd till buteljering genomsyras av en passion för perfektionism. Så anses också Tenute Ólbios idag som en av Sardiniens ledande vinproducenter.

Vill du läsa mer om Tenute Olbios och deras viner, klicka här!