Österrike – Burgenland

Burgenland är Österrikes näst största vinregion. Här odlas inte minst mycket goda röda viner, Närheten till den stora steppsjön Neusiedlersee skapar även förutsättningar för botrytis. Denna ädelröta gör att man kan producera söta viner av hög kvalitet.

Carliot har i många år importerat viner från Artisan i Halbturn. Numera har vi även en leverantör av högklassig Pinot Noir. Weingut Höpler ligger på västsidan av sjön.   

Artisan Wines

Vingården Artisan ägs och drivs av den sympatiska vinmakaren Franz Schneider och hans fru Ulrike Schmid. De har gedigen kunskap inom Oenologi (läran om vin). Franz har även erfarenhet från att ha jobbat med vin i Italien, Tyskland, Sydafrika samt flera andra gårdar i Österrike.

Den 5 hektar stora vingården ligger i den lilla byn Halbturn bara 2 km från den Ungerska gränsen och man gör både rött, vitt och rosé.

Det som kännetecknar Franz och Artisans viner är dels att han aldrig ger avkall på kvalitén, men också att han gärna experimenterar med nya druvsorter och blandningar. 

Franz Schneider har starka band till Sverige och besöker vårt land ofta. Han har även lett vinprovningar som vi på Carliot har anordnat tillsammans med bl a Munskänkarna. 

Vill du läsa mer om Artisan och deras viner, klicka här!

Weingut Höpler

Familjeägd vingård i Burgenland, nordväst om Neusiedlersee, distriktet heter Leithaberg. 

Familjen Höpler har gjort vin här sedan 1860. Den nuvarande vingården grundades av Jost Höpler på 1980-talet. Idag är det sonen Christof som äger och driver förtaget. 

Vill du läsa mer om Weingut Höpler,  klicka här!