Festmåltid från Sardinien

På Sardinien äter man, som överallt i Italien, mycket och mycket gott! Man kan dela upp det sardiska köket i ”Terra och Mare”, alltså land och hav. Land är det som härstammar från herdekulturen; salsicciakorvar, lufttorkat skinka, lamm, vildsvin m m. Ofta ihop med bröd, pasta, oliver och pecorino ostar.

I hamnstäderna runt om denna vackra ö, serveras havets läckerheter, t ex hummer, langostinio, scampi, musslor av olika slag etc. Prova detta gärna ihop med en pasta eller risotto – ”Frutti di Mare”.

Vår sardiska meny, som passar mycket bra till de viner som Carliot importerar och säljer, börjar med antipasto:

Skriv ut denna sida här (utan bilder). Skriv ut Skriv ut

ANTIPASTO – CHARK & OST

Här är det fritt fram för din fantasi! Men tänk chark i form av en god, lufttorkad skinka. Får du inte tag på sardisk skinka, så välj heller Prosciutto di San Daniele framför vanlig Parma eller Serrano. Allra godast förstås med Pata Negra! Salamin får gärna vara gjord på vildsvin. Inlagda kronärtskockor och soltorkade tomater är också gott. Oliver förstås och sedan riktigt god Pecorino Sardo. Vill man ha mer ost, kanske en getost från ostbutiken kan smaka! 

Vi föredrar ett vitt vin till Antipasto, gärna en Vermentino – t ex Lupus in Fabula från Tenute Olbios!

Pane Carasou är ett tunnbröd som man alltid blir serverad på Sardinien. Med sin neutrala smak passar det fint till vinprovningen, men som sagt det står alltid framme på matbordet, vid varje måltid. 

Ett svalt glas Vermentino, t ex Lupus in Fabula DOCG, smakar gott till vår Antipasto!

PASTA MALLERDDEUS MED SALSICCIA

Denna pasta är något mycket typiskt för Sardinien. Givetvis kan du använda annan pastasort. 

Pasta sås – 6 portioner

1 gul lök
1 msk olivolja
ca 300 g färsk salsiccia
1 burk Polpa, finkrossade tomater
½ kuvert saffran à 0,5 g
2 krm chiliflakes
nymald svartpeppar
1 kruka basilika eller 1 rejält knippe
salt
500 g gnocchetti sardi (Malloreddus) eller annan kort pasta
100–150 g lagrad pecorino


Gör så här

1. Finhacka löken och fräs den mjuk i olivolja i en gryta..
2. Halvera korvarna på längden och skrapa ur inkråmet. Hacka det i minder bitar eller finfördela det med fingrarna. Låt inkråmet fräsa med löken i 10 minuter. Tillsätt sedan tomaterna, saffran, svartpeppar och chiliflakes. Låt sjuda minst 30–40 minuter, gärna längre.
3. Tillsätt basilikabladen när såsen är färdig.
4. Koka pastan i rikligt med saltat vatten.
5. Häll av vattnet från pastan men spara någon dl. Blanda ner den avrunna pastan i den varma såsen, späd eventuellt med lite av det sparade vattnet.
6. Smaka av om det behövs salt och mer svartpeppar eller chiliflakes. Osten som strös på ger också sälta.

Till pastan passar ett lite lättare rött vin bäst. Tenute Olbios har precis kommit med ett nytt vin som heter Amur och är gjort på druvan Muristellu. Läs mer här! 

SAFFRANSGLAS MED MANDELSKORPOR

På Sardinien använder man mycket saffran. Kanske ett arv från tiden när Spanien styrde över ön. Det finns färdig saffransglass att köpa, men annars är det mycket enkelt att göra själv. 

Ingredienser (6 pers):

1 kuvert saffran à 0,5 g
1 msk Cointreau (rom eller cognac fungerar också) 
1 liter vaniljglass, lätt upptinad

Gör så här

1. Finstöt saffranet, häll på spriten och låt stå
minst i en timme.

2. Rör ut saffransspriten med vaniljglassen,
ställ i frys innan serveringen.

Servera med några goda mandelkakor eller biscottis.


Detta är tycker jag en lagom omfattande sardisk måltid, men en äkta italienare kommer säkert att efterfråga huvudrätten. Denna kan bestå av fisk eller kött, t ex en Gryta på vildsvin som marinerats i Cannonau vin. Förslagsvis serverar du rosmarin-stekt potatis till och givetvis dricker vi gott vin på Cannonau (greanache) till detta!

Kolla vinerna från Cantina Sedilesu här – Mamuthone och Carnevale Riserva.

OBS! Eftersom jag själv inte tillagat denna vildsvinsgryta (bara ätit den!), så lämnar jag inget recept.
Men istället länkar jag till ett provningsprotokoll som Munskänkarna i Kristinehamn publicerade efter min provning där. Där finns ett utmärkt recept på vildsvinsgryta av Maud Onnermark, chefsredaktör på Matmagasinet/Femina. 

Här hittar du detta!

Ett sista tips! Vill du gå hela vägen och bara använda äkta råvaror från Sardinien, så går detta att beställa på nätet! Oliveriet heter en restaurang och matbutik i Kristinehamn och Karlstad som säljer sardiska specialiteter genom sin webbshop. Här finns t ex Pane Carasau, inlagda oliver och skockor, pasta och olivolja. Värt att testa! 

Oliveriet webbshop

Lycka till med din sardiska festmåltid !

Carl-Magnus ”C-M” Hedin