Nytt vin från Caspari-Kappel

Weingut Caspari-Kappel i Mosel har kommit med ett nytt vin. Det är unikt på många vis. Producenten Nico Caspari har alltid haft en förkärlek till halvtorra och söta viner, men detta är nu ett helt torrt vin. Druvorna har fått hänga kvar mycket länge viket gör att sockervärdet (Oechsle) är nästan lika högt som viner med beteckningen Auslese eller t o m Beerenauslese. 

Vinet kommer från berget Monteneubel, vilket också är namnet på vinet. Druvorna har växt på gamla stockar, Alte Reben, vilket betyder 50-100 år ålder. Berget är mycket brant och ligger i rakt sydläge vilket ger maximal solexponering.  Druvorna är små, gyllegula och helt mogna. De växer på terasser av röd skiffer. Moselfloden fungerar som en värmereservoar för berget.

Alkoholhalten är hela 14,5%, vilket också är ovanligt för denna producent. Ändå känns inte alkoholen speciellt mycket, utan det är den mogna frukten med stor komplexitet, som utmärker Caspari Monteneubel. Som vanligt med Casparis viner är det bra balans mellan socker (7,7 g/l) och (syra 5,5 g/l). 

Årgången är 2018 vilket anses vara ett exceptionellt bra år för tyska viner. Vi bedömer att detta vin mycket väl kan sparas ett antal år, samtidigt som det är gott att dricka med en gång.
Beställ vinet med hemleverans här: Monteneubel