Torrt eller halvtorrt, vilket passar bäst?

När man som jag jobbar med tyska viner, så kommer alltid den eviga frågan upp. Torrt eller halvtorrt? 

Tyska viner hade förr ett rykte om att vara sötsliskiga, ofta med låg alkoholhalt. Idag vet de flesta att kvalitén på tyska viner är alldeles utmärkt, för att inte säga enastående. Men ändå väljer många med automatik en torr riesling. Det är synd för just halvtorra viner passar så bra till mycket god mat. Det var t ex för många år sedan som den kände krögaren och vinexperten Ulf Wagner lärde mig att en halvtorr Riesling är allra bäst till matjessillen på midsommar! Snart är det ju också sparris-säsong – självklart en halvtorr riesling! 

Eftersom det idag är Rieslingens födelsedag (läs mer här!), så tänkte Malou och jag göra en liten, men seriös, provning där vi jämför torrt och halvtorrt vin (eller Feinherb som man säger i Mosel). 

Vi ville veta vad som passar bäst till: 

  • Apéritif innan maten
  • Skaldjursrisotto med saffran
  • Dessertostar av lite olika slag

Vi valde Caspari-Kappels instegsvin Urschiefer Riesling, en flaska Trocken och en Feinherb.
Alltså samma vin men i två torrhetsgrader. Vinerna kan beställas här.
Urschiefer Trocken hade 7,9 g/l socker och 7,8 g/l syra. Urschiefer Feinherb hade 19,4 g/l socker och 7,0 g/l syra. 

Så här tyckte vi (sedan är ju alltid smaken delad!) 

Apéritif / fördrink
Här skulle man ju kunna tro att det torra vinet skulle smaka bäst. Men både Malou och jag föredrog den lilla sötman i Feinherb. Med lite drinktilltugg i munnen Grissini och nötter, så smakade det torra genast bättre.

Skaldjursrisotto
Sältan från buljongen, vinet och parmesanosten gjorde att det torra vinet faktiskt smakade bäst. Hade vi istället hettat upp det hela med lite chili eller andra asiatiska kryddor hade säkert det halvtorra vunnit. 

Ostarna
Detta var klurigt. Vi hade både en lagrad hårdost (Tegel från Almnäs bruk), en riktigt mogen Brie, en rödkittost och en krämig blåmögelost – Saint Agur. Vår högst personliga smak ledde oss till att det torra vinet passade kittosten och blåmögelosten bäst, medan hårdosten och Brieosten, som inte var så salta, smakade bäst med Feinherb. Har man bara ett vin, så låt det vara en halvtorr riesling! 

P.S. En vecka fram, så kan du beställa vår blandlåda med sex premiumviner från Caspari-Kappel  till specialpris. Tre olika Riesling, två torra och ett som är Feinherb. Läs mer här!